Рецепти

Зимове меню. Рисова локшина з кокосовим молоком і креветками по-тайському

Пад Тай – традиційна страва тайської кухні з рисової локшини з овочами, м’ясом та соусом. Пад Тай дуже популярний у Тайланді як у місцевих жителів, так і серед туристів. Та що там Тайланд, Pad Thai входить до десятки найсмачніших страв світу. Тому бути в Королівстві і не скуштувати Пад Тай — це просто туристичний злочин.
Цю страву готують практично в будь-якому кафе та ресторані країни та у багатьох точках вуличної кухні Тайланду. Пад Тай, як і більшість інших національних страв, несе у собі поєднання чотирьох смаків: солодкого, солоного, кислого та гострого, що дуже характерно для азіатської кухні. Але всі смаки відчуваються не відразу, вони розкриваються поступово: спочатку має відчуватися солодкий смак, потім кислий, а наприкінці має проявитися гострота. Саме послідовність розкриття смаків є одним із критеріїв правильно приготовленого Пад Тая.

Взагалі, Пад Тай об’єднує багато страв, що мають у своєму складі рисову локшину, до якої додають різні інгредієнти. Традиційний рецепт страви включає: локшину з рисового борошна, креветки або курку, яйця, сир тофу, пророщені боби «Маш», ферментований рибний соус, соус з тамаринду, перець чилі, цибуля, часник, арахіс, лайм.

Існує багато варіантів приготування Пад Тай залежно від продуктів, що використовуються. Але неодмінним інгредієнтом страви залишається рисова локшина, м’ясо, яйця, рибний соус та соус із тамаринду. Всі інші компоненти додаються з наявності та за бажанням. Кожен кухар на свій розсуд додає до страви інгредієнти, тому Пад Тай у будь-якій макашниці Тайланду матиме свій унікальний смак.

Процес приготування традиційного Пад Тай досить простий і не займає багато часу. Усі компоненти обсмажуються в розпеченій вок-сковороді на великому вогні при безперервному помішуванні, що дозволяє скоротити час приготування. Тому ця страва і завоювала велику популярність у вуличній кухні Тайланду як «фаст-фуд».

Види локшини Пад Тай

Існує кілька варіантів готової страви Пад Тай. Його основу складає рисова локшина, далі до неї додають різні інгредієнти, від яких залежатиме смак страви. Вибір м’ясних продуктів, які тайці додають у Пад Тай, великий. Це може бути курка, свинина, яловичина, креветки, інші морепродукти або їх поєднання.

Найбільшою популярністю користується Пад Тай з куркою та креветками, що став «класичним» варіантом страви. Тому, якщо ви вирішили замовити Pad Thai, будьте готові до того, що вас попросять уточнити, яку саме блюдо вам приготувати.

Пад Тай з куркою

Найпоширеніший варіант страви – це рисова локшина з куркою. Вона подобається місцевим жителям і є лідером тайської кухні у туристів. Найбільшою популярністю користується у містах та районах Королівства, де немає виходу до моря за свіжими морепродуктами.

Курка нарізається на дрібні шматочки, кладеться на сковорідку в першу чергу і смажиться мінімально можливий час в арахісовій олії, що шипить. Секрет страви полягає у доведенні курки до готовності у рекордні 5-10 хвилин.

Пад Тай з креветками

Пад Тай з креветками лідирує у містах Тайланду, які мають прямий вихід до моря та можуть готувати свіжі креветки. Креветки до страви додають очищені та зварені. Але іноді кладуть і неочищені, але їсти страву не зручно.

Необхідні інгредієнти

У приготуванні Пад Тай використовуються такі компоненти:

  • рисова локшина, приготована вручну або механізовано з рисового борошна та води;
  • м’ясо: курка, креветки (свіжі або сушені), свинина, яловичина, морепродукти або інше м’ясо;
  • яйця;
  • твердий сир тофу із соєвого молока;
  • пророщені боби “Маш”;
  • складний рибний соус із ферментованої риби;
  • ароматний соус з тамаринду;
  • кокосовий цукор;
  • гострий червоний перець чилі;
  • цибуля-шалот;
  • часник;
  • арахіс;
  • лайм;
  • приправи.

Вам може бути цікаво: Утапао
Гострі приправи типу перцю чилі дозволяють дезінфікувати страву. Ферментований рибний соус має легкий специфічний аромат і надає страві ледь вловимого рибного смаку. Кокосовий цукор додає нотку солодощі, і на відміну від більш відомого очеретяного та цукру з буряків, кокосовий цукор є кориснішим, оскільки містить вітамін В та мікроелементи.

Гіркий смак виходить від додавання цибулі-шалоту та/або часнику. Зазвичай їх нарізають дуже дрібно та їх смак розчиняється у готовому блюді. М’якуш тамаринда має кисло-солодкий смак і чудово розбавляє гостроту чилі. Тамарінд – це фрукт, що на вигляд нагадує фінік, має кісточку і містить велику кількість вітамінів.

Пад Тай завоював популярність своїм незвичайним смаком та простотою приготування. Але при цьому до його складу входять лише «корисні» продукти та жодного харчового «сміття», тому його можна сміливо відносити до «корисних» страв, що важливо для людей, які стежать за своїм харчуванням. Пад Тай у Тайланді належить до категорії «фаст фуда», але на відміну від картоплі-фрі він набагато корисніший.

Як приготувати «Локшина з креветками по-тайському»

Підготуйте продукти.

Креветки поставте варити на 2 хвилини, запарте фунчозу в окропі на 5 хвилин. Сковороду прогрійте з маслом, наріжте зелену цибулю, киньте в сковороду, додайте туди нарізаний часник і часник. Смажте кілька хвилин всі компоненти.

Далі вбийте в сковороду курячі яйця по одному. Перемішуйте все.

Додати рибний соус в сковороду.

Креветки очистіть і додайте до сковороди. Гасіть соус пару хвилин.

Перекладіть в сковороду запарену фунчозу і додайте|добавляйте| нарізану кінзу, сіль|соль| і перець за смаком.

Перемішайте все та подавайте до столу.

Смачного!

Приготування рисової локшини

Рисову локшину готують із рисової локшини та води. Суміш замішують, вона швидко стає густою та клейкою, тому що в рисі міститься багато крохмалю. Виходить рисове тісто, з якого роблять локшину. Рисову локшину, яка продається в магазинах та подається в кафе, в масштабах країни роблять механізовано за допомогою машин для приготування локшини.

У Тайланді дуже популярна вулична кухня, і буквально на кожному розі стоять маківниці з готовою їжею. І переважна більшість вуличних кухарів воліють готувати рисову локшину вручну. Вони замішують тісто і довго мнуть, розтягують, складають і знову розтягують рисове тісто до надання йому необхідної консистенції. Потім нарізають його тонкими смугами.

Напевно, тому вуличний Пад Тай такий смачний і завжди трошки різний, адже кожен кухар готує локшину по-своєму. Сиру локшину кладуть у киплячу підсолену воду і варять практично до готовності. Отже, основа страви — рисова локшина «Пад Тай» створена, після чого починається най творчіший і найцікавіший процес доведення кожної страви до досконалості: до неї додають безліч інгредієнтів.

Рецепт приготування Пад Тай

Найбільш тривалий та трудомісткий етап у приготуванні традиційного Пад Тай – це приготування рисової локшини вручну. Якщо цей етап пройдено або куплено локшину машинного приготування, решта вже набагато простіше і не займає багато часу. Рецептів приготування Пад Тай безліч залежить від використовуваних інгредієнтів.

Оскільки тайці не обмежені у своєму виборі, чого не скажеш про європейців, яким у магазинах доступні не всі компоненти, тому Пад Тай приготований у Тайланді наперед відрізнятиметься від страви, приготовленої в України чи Європі. Іноді магазини мають спеціалізовані відділи з тайськими продуктами, що безумовно полегшить вибір необхідних інгредієнтів.

Але навіть і в такому разі тайці використовують дуже свіжі продукти, а європейцям доведеться задовольнятися завезеними. Так, наприклад, тамаринд, що продається в магазині, за смаком відрізнятиметься від тамаринду, щойно зірваного в Тайланді. Але так чи інакше, Пад Тай можна приготувати і в України у себе вдома на кухні.

В отриманні потрібного смаку може допомогти готовий соус “Пад Тай”, у якому вже є тамарінд. Цей соус можна купити в Тайланді і привезти його додому про запас, а можна купити і в українських супермаркетах, хоча його смак все ж таки відрізнятиметься від оригінального. Також на смак страви вплине час приготування різних компонентів та черговість додавання на сковорідку. Спробуйте різні рецепти, шукайте свій «власний» унікальний, який вам більше подобається.

Вам може бути цікаво: Небезпеки Тайланду

Продукти:

  • рисова локшина 100-150 г;
  • яйце 2 шт;
  • китайська капуста – невеликий качан;
  • пророщені боби «Маш» 1 склянка (можна замінити тонко нашаткованою білокачанною капустою);
  • сир тофу 100 г;
  • креветки 100 г;
  • арахісова олія ¼ склянки;
  • арахіс ½ склянки;
  • паста з тамаринду 2-4 чайні ложки;
  • рисовий оцет 2 столові ложки;
  • мед ¼ склянки;
  • рибний соус (із ферментованої риби);
  • лайм 2 шт.;
  • Зелена цибуля;
  • часник – 1 зубчик;
  • червоний гострий перець чилі – за смаком;
  • сік лимона.

Тонкощі приготування

Щоб правильно приготувати Пад Тай тайські кухарі користуються деякими секретами:

  • обов’язкове використання вок-сковороди з круглим дном. Найкраще брати глибоку сковороду з маленьким діаметром дна.
  • Попередньо сковороду треба сильно прогріти розжарити.
  • Зварену локшину не промивають холодною водою. До неї додають ложку арахісової олії, щоб вона не злиплася.
  • У соус додають локшину, але не навпаки.
  • Готову страву не солять, для гармонійного смаку достатньо солі, що міститься в ферментованому рибному соусі.

Багато туристів, які вперше спробували Пад Тай в Тайланді, настільки закохуються в його смак, що потім будинки на Батьківщині відчувають непереборне бажання скуштувати його знову і знову. Тому Пад Тай іноді порівнюють з дією наркотику, при відміні якого організм страждає душевно та фізично. Ресторани тайської кухні є не скрізь, тому можна постаратися приготувати Пад Тай вдома самому.

Приготування Пад Тай у домашніх умовах

  • Покупну рисову локшину треба покласти в глибоку миску і залити окропом, щоб вода повністю накрила локшину, залишити хвилин на 5-7. За цей час локшина має встигнути трохи розмокнути. Воду зливаємо через друшляк, а локшину, що залишилася, додаємо ложку арахісового масла, щоб вона не злиплася.
  • Готуємо соус. Для цього беремо пасту з тамаринду, рибний соус, мед, рисовий оцет, все змішуємо, переливаємо в сотейник, ставимо на маленький вогонь, трохи варимо. Наприкінці додаємо перець чилі до смаку, перемішуємо, вимикаємо, залишаємо охолонути.
  • У вок-сковороду наливаємо арахісову олію і сильно розігріваємо її. Коли олія почне блищати, це означає, що потрібна температура досягнута і можна класти дрібно нарізану зелену цибулю та часник. Обсмажуємо їх близько хвилини, додаємо збиті яйця, перемішуємо.
  • Додаємо дрібно нашатковану китайську капусту і паростки Маша (або дрібно шатковану білокачанну капусту). Смажимо постійно помішуючи. Коли капуста стане м’якою, додаємо сир тофу та креветки.
  • Смажимо далі, креветки мають стати м’якими, а сир тофу — золотавим. І під кінець додаємо локшину, тримаємо на вогні одну-дві хвилини помішуючи. Вимикаємо.
  • Приготовлену страву викладаємо на тарілки, зверху посипаємо арахісом і кладемо часточки лайма. Все готово.

Як приготувати Пад Тай з куркою

Є ще один рецепт приготування Пад Тай, коли замість креветок використовують курку. Спосіб приготування трохи відрізнятиметься.

  • Заливаємо рисову локшину окропом, чекаємо, зливаємо воду, додаємо арахісову олію, перемішуємо.
  • Філе курячої грудки нарізаємо дуже дрібно, щоб вона встигла швидко просмажити.
  • Розігріваємо вок-сковороду, додаємо олії, кладемо дрібно порізаний часник, шматочки курки, обсмажуємо практично до готовності на великому вогні постійно помішуючи. М’ясо залишиться на сковорідці до кінця приготування, тому воно встигне дійти.
  • Зсуваємо курку вбік, в центр сковорідки розбиваємо два сирі яйця, смажимо його при помішуванні до отримання розсипчастого омлету. Перемішуємо із куркою.
  • Додаємо рисову локшину, соус Пад Тай, і всі інгредієнти, що залишилися. Обсмажуємо протягом 1-3 хвилин на великому вогні, безперервно перемішуючи. Вимикаємо. Все готово.
  • Викладаємо на тарілки, посипаємо арахісом, додаємо зверху трохи соку лимона чи лайма.
  • Можна додати зверху тонко нарізані соломкою чи кільцями свіжі огірки. Їсти можна вилкою, але краще паличками для надання автентичності страві.

Вам може бути цікаво: Тайланд відкритий для туристів

Приготувати Пад Тай вдома – це нескладно

Тайська локшина Пад Тай – це майже наркотик, у тому сенсі, що звикнути до цієї простої, але смачної страви можна лише за тиждень відпустки в Таїланді, а потім страждати через його відсутність на історичній батьківщині. Оскільки ресторани тайської кухні є далеко не в кожному українському місті, бажання скуштувати ароматної смаженої локшини ще раз стає буквально нав’язливою ідеєю. Тому багато хто повернувся з екзотичних берегів Індокитаю задають питання про те, як приготувати страву Пат Тай.

Отже, обіцяний рецепт страви Пад Тай з куркою. Він досить простий, а весь процес приготування займе не більше чверті години. Для однієї порції вам знадобляться такі інгредієнти:

  • 150-200 г плоскої рисової локшини.
  • Приблизно стільки ж курячого філе (грудки).
  • Одне куряче яйце.
  • Паростки бобів, які можна замінити капустою – 30 грам.
  • Соус Пад Тай.
  • Великий зубчик часнику.
  • Кілька пір’їнок зеленої цибулі.
  • Подрібнений арахіс.
  • Половина лимона (а краще за лайм) або лимонний сік.

Локшина готується у широкій сковороді з високими стінками. У Таїланді її називають “Вок”. На місце її підійде звичайна широка сковорода, проте готувати на ній буде не зовсім зручно.

Соус Пад Тай, який можна знайти у українських супермаркетах

Соус Пад Тай – це єдиний основний інгредієнт, який варто купити саме в Таїланді (або в інтернет-магазинах з тайськими товарами), оскільки на його приготування йде рідкісний фрукт тамаринд, який вдень з вогнем у нас не знайти. Знайти його також можна і в наших супермаркетах у відділах азіатської кухні, проте смак такого соусу може відрізнятись від оригінального тайського. У крайньому випадку його можна замінити на соус Ткемалі, хоча автентичність буде порушена.

Скільки коштує Пад Тай

Щоб спробувати Пад Тай у Тайланді залежно від обраного кафе вам потрібно буде заплатити 70-200 бат. Ця страва не є дешевою. Якщо хочете знизити ціну, замовте Пад Тай без м’яса (курки, свинини, креветок), це позначиться на вартості страви. Пад Тай, приготований у маківці буде дешевше (70-80 бат), ніж у ресторані або кафе (150-200 бат), але за смаковими якостями не поступиться останнім. У популярних туристичних місцях вартість страви буде дорожчою, а в провінціях, що рідко відвідуються, можна купити Пад Тай всього за 40-50 бат.

Вартість страви, приготовленої вдома в України, буде значно вищою, ніж у Тайланді, оскільки потрібні компоненти, які доведеться купувати в магазині, коштують дуже дорого. Так, наприклад, тільки пляшечка рибного соусу коштує близько 200 гривень, паста з тамаринду – 300-500 гривень, пачка рисової локшини 150-200 гривень.

Багато кафе пропонує їжу на виніс. Якщо ви їстимете в кафе, то вам принесуть тарілку з їжею і запропонують вилку та палички для їжі. Якщо ви хочете взяти їжу з собою, то її запакують у контейнер із пінопласту, який дозволить зберегти їжу гарячою.

Де можна спробувати Пад Тай

Пад Тай у Тайланді дуже популярний, тому ця страва є в меню практично всіх ресторанах, кафе та у багатьох точках вуличної кухні. Для першого знайомства з цією стравою найкращим варіантом буде вирушити до кафе та замовити його там. Сидячи за столиком у кафе ви краще відчуєте аромат та гармонію смаку Пад Тай. До того ж, офіціанта можна попросити не додавати перець чилі або якісь інгредієнти, які вам сильно не подобаються.

Також Пад Тай можна купити в лотку вуличної кухні – в маківницях. Не у всіх макашницях його готують, часто одна макашниця пропонує лише один вид їжі. Пад Тай у макашниці буде дешевшим, його готують за старовинними традиційними рецептами, що передаються в сім’ї наступним поколінням.

Єдиним мінусом купівлі рисової локшини в маківці може бути «харчове отруєння» непідготовленого ніжного європейського шлунка туриста. Продавці вуличної їжі завжди використовують свіжі продукти, оскільки у своїй більшості працюють на своїх точках протягом усього життя, мають постійних клієнтів серед місцевих жителів та ретельно стежать за репутацією своєї їжі.

Засідка в тому, що в жаркому вологому кліматі Тайланду продукти і готова їжа псуються дуже швидко, і тому в їжу додають багато гострих приправ, які є «консервантами», що запобігають швидкому псуванню. Тайці вживають таку їжу від народження, їхній шлунок звикає до гостроти страв. Європейці ж здебільшого не готові до вживання такої їжі, через що можуть виникнути проблеми із травленням.

Вам може бути цікаво:

Пхукет

Пхукет – найбільший острів Таїланду. Знаходиться на півдні країни, омивається Андаманським морем Індійського океану. Площа острова – 540 км², що в 4 рази…

Акули в Таїланді

Акули в Таїланді чи є небезпечні види? Де можна зустріти акул. Як уникнути зустрічі із акулою. Що робити під час нападу акули. Акули – це хижі …

Тайська кухня

Тайська кухня різноманітна, включає велику кількість морепродуктів, рису, локшини, свіжих овочів і фруктів. Тайські кухарі можуть поєднувати сов…

Пляжі Пхукета: як знайти ідеальне місце відпочинку

Пляжі Пхукет по праву можуть поборотися за звання найкращих місць у світі для відпочинку. Дивовижної краси природа приваблює велику кількість туристів.

Відео: «Як готують Пад Тай»

Розтопіть все це разом у маленькій каструлі на повільному вогні. Досягніть тієї консистенції, яка вам подобається найбільше за смаком і ароматом. Потім додайте порошок чилі, поступово по чайній ложці, доки не доведете до потрібного вам смаку та гостроти. Вимкніть вогонь і дайте соусу відстоятися, у цей час ви можете зайнятися приготуванням інших інгредієнтів. Найважливіше, щоб соус не був надто солодким.

Тепер, коли соус готовий, нам знадобляться такі інгредієнти.